bilgi@erdalkalkan.com.tr

Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

11.04.2023

Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin çeşitli nedenlerle yapılarının bozularak, omurilik kanalına doğru taşmalarına verilen ismidir.

Boyun Fıtığı Sebepleri Nelerdir?

  • Boynun devamlı aynı pozisyonda tutulması,
  • Yanlış duruş ve ters hareket yapılması,
  • Travma,
  • Kasların güçsüzlüğü,
  • Boyuna aşırı yüklenmeler,
  • Hareketsiz yaşam, ilerleyen yaşa bağlı yıpranma,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Yanlış yastık seçimi.

Boyun Fıtığında Ne Tür Cerrahi Tedavi Uygulanır?

Boyun fıtığında önden yaklaşımla ve arkadan yaklaşımla olmak üzere iki tür ameliyat yöntemi uygulanır.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir ve Ameliyat Şart Mıdır?

Boyun fıtığı hafif şiddette ise tedavisi istirahat, stresten uzak durma, ağrı kesici tedaviler ve fizik tedavi ile yapılır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, kollarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı varsa ameliyatla tedavi edilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatlarında Felç Olma Riski Var Mı?

Boyun fıtığı ameliyatının doğası gereği az da olsa risk vardır. Ön ve arka taraftan yapılan ameliyatlara göre risk değişmektedir. Bu risklerin oluşmaması için cerrahın tecrübeli olması ve ciltten itibaren mikroteknik ile çalışılması önemlidir.

Boyun Fıtığım Var Ne Zaman Ameliyat Olmalıyım?

Muayene ve tetkikler sonucunda omurilikte ezilmeye bağlı olarak hasar oluşmuşsa ve sinir köklerinin sıkışmasına bağlı kolda ağrı, uyuşma ve güç kayıpları varsa ameliyat olmalıdır.

Boyun Fıtığı Olanlar Günlük Hayatta Nelere Dikkat Etmelidir?

·       Masada otururken, bilgisayar başındayken dik oturulmalı,

·       Yürürken dik yürünmeli, baş öne eğilmemeli ve boyuna yük bindirilmemeli,

·       Boynu zorlayan sporlardan uzak durulmalı,

·       Düzenli egzersiz yapılmalı (yüzme-yürüyüş),

·       Telefon kullanırken boyun eğilmemeli,

·       Uzun süreli masa üstü veya tablet bilgisayar kullanımı, boynun uzun süre aynı pozisyonda kalması boyun fıtığına neden olabilir.

Masa Başı Çalışanlar Boyun Ağrılarını Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmelidir?

·       Masa başı egzersiz yapılmalı,

·       Belli aralıklarla ayağa kalkmalı ve yürümeli,

·       Sandalyede otururken bel desteği kullanılmalı veya bel iyice arkaya yaslanmalı,

·       Monitör kullanılıyorsa göz hizasında olmalı.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Sıklıkla omuzlara, kollara, ellere, parmaklara, sırt bölgesine, baş ve boyun bölgesine vurur.

İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

·       Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı,

·       Kollarda uyuşma ve his kusuru, karıncalanma,

·       Kollarda güç kaybı,

·       Reflekslerde azalma,

·       Kollarda incelme.

Duruşunuzu Düzeltmek İçin Altın Kurallar

·       Düzenli spor, egzersiz yapmak,

·       Bilgisayar başında otururken koltuk bilgisayara yaklaştırılmamalı, sırt koltuğa yaslanmalı bu oturuş alışkanlık haline getirilmeli,

·       Uzun süreli ayakta durmak gerekiyorsa omurgaya fazla yük olmamak için aralıklı hareket edilmeli, çok az sürede olsa oturup dinlenilmeli,

·       Yerden yük alırken bel değil dizler bükülmeli, yükü bırakırken önce dizler bükülmeli, ardından yük bırakılmalı,

·       Zedelenen veya yorulan kasların dinlenmesi için sağlıklı bir uyku düzenini oturtmak gerekir.

 

Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi GerekenlerBoyun bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin çeşitli nedenlerle yapılarının bozularak, omurilik kanalına doğru taşmala... Omurga Kanal Darlığı Omurga Kanal Daralması Nedir?Omurilik beyin sapından çıktıktan sonra omurgadaki omurga kanalı denen ve omuriliği saran kemik yapının içerisinden geçer bu kanal normal erişki... Omurga ve Omurilik Tümörleri Omurga tümörleri  omurga ve omuriliği oluşturan yapıların herhangi birinden gelişebilen tümörlerdir. Bu yapılar kas, kemik, sinir veya omurilik zarından herhangi biri ... Bel Fıtığı BEL FITIĞI (LOMBER DİSK HERNİSİ)İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 5 tanesi bel bölgesindedir. Bu omurların arasında fibroz yapıda diskler mevcuttur. Bu disklerin... Boyun Fıtığı SERVİKAL DİSK HERNİSİ (BOYUN FITIĞI)BOYUN FITIĞI NEDİR?İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 7 tanesi boyun bölgesindedir. Bu omurların arasında Fibroz yapıda diskle... Beyin Tümörleri Beyinde normal hücrelerin büyüme yeteneği sınırlıdır. Bazen büyümedeki bu sınırlanma yeteneği kaybolur ve sınırsız büyüyüp, çoğalan hücreler topluluğu oluşturur. Buna beyin ... Navigasyon Yardımlı Beyin Tümörü Mikrocerrahisi Beyin tümörleri özellikle yerleşim yeri açısından bazen cerrahlar için oldukça zor ameliyatlar olabilmektedir. Özellikle  kol ve bacakları kontrol eden bölgelerde ya da... Kafa Travmaları Kafa travmaları 18 yaş altı ölümlerinin en önemli sebeplerindendir. Doğum esnasında forseps tatbiki, beşikten veya kucaktan düşmeler, yaşın ilerlemesiyle ise trafik, iş, ev ... Hipofiz Adenomları Hipofiz bezi burun ve gözlerin hemen arkasında görme sinirlerinin altında şah damarlarının hemen yanında sella isimli kemik oyuk içerisinde yerleşmiş 0.5-0.6 gram ağırlığınd... Hidrosefali Hidrosefali beynin merkezinde yer alan ventrikül olarak adlandırılan karıncıklarda aşırı beyin omurilik sıvısı birikmesi olarak tanımlanabilir. Beyin-omurilik sıvısı tüm in... Doğumsal Beyin ve Omurilik Hastalıkları Merkezi sinir sistemi embriyolojik gelişimde vücudun diğer bölgelerine göre daha erken ve çok daha hızlı gelişir. Bu gelişim sırasında ortaya çıkan anomalilerin bazıları hay... Skolyoz (Omurganın Yana Eğriliği) İnsan omurgası önden bakıldığında düz bir çizgi halinde seyreder. Skolyoz bu düz olan omurganın yana eğilmesidir. PEKİ BU HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?1- Bel ve sırt ağ... Anevrizma Beyin anevrizması, beyin damar duvarındaki zayıf bir noktada oluşan balonlaşmayı ifade eder. Anevrizmanın duvarı, normal bir damar duvarına göre çok daha ince ve zayıf yapıd... Arteriovenöz Malformasyon (AVM) AVM, beyin damarlarının doğuştan hatalı ve anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan damar yumağıdır. AVM içindeki yüksek basınçlı kan akımı, yapısal olarak zaten anormal olan da...