bilgi@erdalkalkan.com.tr

Deneyimler

Sağlık Bakanlığı Etimesgut Sağlık Ocağı-ANKARA (1985-1986)

Sağlık Bakanlığı Yeşilevler Sağlık Ocağı-ANKARA (1986-1987)

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi-KONYA (1987-1992)

Sağlık Bakanlığı Konya Devlet Hastanesi-KONYA (1992-1994)

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi-ISPARTA (1994-1997)

Sağlık Bakanlığı Konya Numune Hastanesi-KONYA (1997-2004)

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi-KONYA (2004-2011)

Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi-KONYA (2011-2012)

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi-KONYA (2012-2017)

Özel Medova Hastanesi-KONYA (2017-....)


bilgi@erdalkalkan.com.tr +90 539 550 18 55 444 86 82 Şeyh Şamil Mahallesi Dosteli Caddesi No:52/1 Selçuklu/KONYA

BASINDAN HABERLER Geri

Hukuk tahsilini 54 yaşında tamamlayan beyin cerrahından "hayat boyu eğitim" tavsiyesi

Konya'da doğup büyüyen 62 yaşındaki Prof. Dr. Erdal Kalkan, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduğu 1985'te, çocukluk hayali olan hukuk eğitimi için üniversite sınavına girdi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı.

Kayıt yaptırması için gerekli olan lise diplomasının aslını temin edemediği için hukuk fakültesine kayıt yaptıramayan Kalkan, 2011'de çıkan öğrenci affıyla hayallerine doğru bir adım attı. 26 yıl önce mezun olduğu üniversiteden lise diplomasını alan Kalkan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı.

Hukuk fakültesindeki eğitimini, beyin cerrahisinde alanında çalışırken sürdüren ve 2016'da mezun olan Kalkan, sağlık için zihinsel hareketin sürekliliğini öneriyor.

Kalkan, AA muhabirine, hayallerini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi.

Hukuk fakültesini kazandığı sene yaşadıklarını ise Kalkan, şöyle konuştu:

"Tıp fakültesi mezuniyeti cuma günüydü, hukuk fakültesinin son kayıt tarihi de pazartesiydi. Ben koşa koşa mezuniyet belgemle evrakımı toparladım, kaydımı yaptırmak için gittim. Öğrenci işleri kayıtta lise diplomamın aslını istedi. Dedim ki 'Lise diplomamın aslı yok. Ben üniversite mezunuyum zaten. Buyurun bu çıkış belgem'. Dedi ki 'Lise diplomasının aslı lazım'. Çukurova Üniversitesi'ne gittim. Dekan beye zorunlu hizmetimi yapacağımı, dışardan okuyarak da hukuk fakültesini bitirmek istediğimi söyledim. Ne yazık ki o zamanki dekanımız 'Lise diplomanızın aslını aldığınızda mecburi hizmetten kaçacaksınız. Ben lise diplomanızı vermiyorum.' dedi."

Mezun olduğu liseden aldığı mezuniyet belgesinin de hukuk fakültesi tarafından kabul edilmediğini dile getiren Kalkan, mecburi hizmetini Ankara'da yapmasına rağmen kazandığı hukuk fakültesinde okuyamadığını söyledi.

"Bir gece yarısı af çıktığı haberini gördüm"

Mecburi hizmetinden sonra hem yurt içi hem de yurt dışında hekimlik ve akademisyenlikle beyin cerrahisi uzmanlığından başlayıp profesörlüğe kadar ulaştığını, 39 yıldır aralıksız olarak hekimliği sürdürdüğünü anlatan Kalkan, şöyle devam etti:

"Hukuk içimde kalmıştı. Doçentken bir gece yarısı uykum kaçtı. 'Türkiye tarihinin en büyük öğrenci affı çıktı' diye bir haber gördüm. Bu haberi görür görmez bende bir yıldız çaktı, 'Acaba yeniden hukuk fakültesini okuyabilir miyim artık?' diye."

Afla birlikte kazandığı üniversiteye kayıt yaptırdığını, bu sırada Konya'da akademisyenliğe ve hekimliğe devam ettiği için Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçtiğini anlatan Kalkan, 2016'da da mezun olduğunu söyledi.

Kalkan, tıp hukuku üzerine çalışmalar yaptığını, kitap yazdığını, hukuk tahsili gören hekimlerle Hukukçu Hekimler Enstitüsü Derneğini kurduklarını, hukukçu bakış ile tıpçı bakışı birleştirmeyi, iki meslek grubu arasında birlikte bir şeyler üretmeyi amaçladıklarını belirtti.

"Heybenizi artık daha çok doldurmanız lazım"

Beyin cerrahı olarak insanlara eğitimi ve kişisel gelişimin sürekliliğini öneren Kalkan, şunları kaydetti:

"Dünyada tek alanda uzman olmak yeterli değil. Heybenizi artık daha çok doldurmanız lazım. Sizi geliştirebilecek eğitimleri almanız lazım. Kendi alanınızda iyi olacaksınız, o alanda gayret edeceksiniz ama diğer alanlarda da bilgili olmanız, kendinizi geliştirmeniz lazım. Aksi takdirde körelmeye başlıyorsunuz. Oysa okumaya devam etmeniz zihninizi açık tutuyor. Sizi hep bir şeyler öğrenmeye teşvik ediyor.

Özellikle şunu vurguluyorum; çağımızın vebası gibi olan demans, Alzheimer eskiden 80'li 90'lı yaşlarda olurken, şimdi 60 yaşın üzerindeki insanlar demansa giriyorlar ve artık çevreleriyle irtibatları kopuyor, çocuklaşıyorlar. Ama siz zihninizi çalıştırırsanız, Alzheimer'a yakalanma ihtimaliniz daha gecikecektir, daha uzayacaktır, belki de hiç yakalanmayacaksınız. Bu yüzden zihinsel faaliyetleri, bedensel faaliyetlerle birlikte hep sürdürmek lazım. Öğrenmenin yaşı yok. İmkanınız varsa, öğrenmek istiyorsanız, ne olursa olsun, yabancı bir dil olabilir, yeni bir lisans alanı olabilir, başka bir alan olabilir mutlaka öğrenmeye gayret edin. ikinci üniversite, üçüncü üniversite, lisan, ikinci lisan, üçüncü bir lisan, mutlaka gayret edin. Eğitim, zihninizi hep açık tutacaktır."



Kaynak ve İlgili Haberler

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/hukuk-tahsilini-54-yasinda-tamamlayan-beyin-cerrahindan-hayat-boyu-egitim-tavsiyesi/3143655

https://www.konhaber.com/guncel/konyali_cerrahtan_26_yil_sonra_hayallerine_adim_heybenizi_artik_daha_cok_doldurmaniz_lazim-1932154h

https://haberdairesi.com/konya/konyali-profesorun-ilham-veren-basari-hikayesi-122605h

https://www.internethaber.com/hukuk-tahsilini-54-yasinda-tamamlayan-beyin-cerrahindan-hayat-boyu-egitim-tavsiyesi-2354896h.htm

https://medimagazin.com.tr/hekim/hukuk-fakultesini-54-yasinda-bitiren-beyin-cerrahindan-hayat-boyu-egitim-tavsiyesi-110050

https://www.ensonhaber.com/yasam/hukuk-tahsilini-54-yasinda-bitiren-beyin-cerrahi-egitim-hayat-boyudur

Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Boyun Fıtığı, Tedavisi ve Dikkat Edilmesi GerekenlerBoyun bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin çeşitli nedenlerle yapılarının bozularak, omurilik kanalına doğru taşmala... Omurga Kanal Darlığı Omurga Kanal Daralması Nedir?Omurilik beyin sapından çıktıktan sonra omurgadaki omurga kanalı denen ve omuriliği saran kemik yapının içerisinden geçer bu kanal normal erişki... Omurga ve Omurilik Tümörleri Omurga tümörleri  omurga ve omuriliği oluşturan yapıların herhangi birinden gelişebilen tümörlerdir. Bu yapılar kas, kemik, sinir veya omurilik zarından herhangi biri ... Bel Fıtığı BEL FITIĞI (LOMBER DİSK HERNİSİ)İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 5 tanesi bel bölgesindedir. Bu omurların arasında fibroz yapıda diskler mevcuttur. Bu disklerin... Boyun Fıtığı SERVİKAL DİSK HERNİSİ (BOYUN FITIĞI)BOYUN FITIĞI NEDİR?İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 7 tanesi boyun bölgesindedir. Bu omurların arasında Fibroz yapıda diskle... Beyin Tümörleri Beyinde normal hücrelerin büyüme yeteneği sınırlıdır. Bazen büyümedeki bu sınırlanma yeteneği kaybolur ve sınırsız büyüyüp, çoğalan hücreler topluluğu oluşturur. Buna beyin ... Navigasyon Yardımlı Beyin Tümörü Mikrocerrahisi Beyin tümörleri özellikle yerleşim yeri açısından bazen cerrahlar için oldukça zor ameliyatlar olabilmektedir. Özellikle  kol ve bacakları kontrol eden bölgelerde ya da... Kafa Travmaları Kafa travmaları 18 yaş altı ölümlerinin en önemli sebeplerindendir. Doğum esnasında forseps tatbiki, beşikten veya kucaktan düşmeler, yaşın ilerlemesiyle ise trafik, iş, ev ... Hipofiz Adenomları Hipofiz bezi burun ve gözlerin hemen arkasında görme sinirlerinin altında şah damarlarının hemen yanında sella isimli kemik oyuk içerisinde yerleşmiş 0.5-0.6 gram ağırlığınd... Hidrosefali Hidrosefali beynin merkezinde yer alan ventrikül olarak adlandırılan karıncıklarda aşırı beyin omurilik sıvısı birikmesi olarak tanımlanabilir. Beyin-omurilik sıvısı tüm in... Doğumsal Beyin ve Omurilik Hastalıkları Merkezi sinir sistemi embriyolojik gelişimde vücudun diğer bölgelerine göre daha erken ve çok daha hızlı gelişir. Bu gelişim sırasında ortaya çıkan anomalilerin bazıları hay... Skolyoz (Omurganın Yana Eğriliği) İnsan omurgası önden bakıldığında düz bir çizgi halinde seyreder. Skolyoz bu düz olan omurganın yana eğilmesidir. PEKİ BU HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?1- Bel ve sırt ağ... Anevrizma Beyin anevrizması, beyin damar duvarındaki zayıf bir noktada oluşan balonlaşmayı ifade eder. Anevrizmanın duvarı, normal bir damar duvarına göre çok daha ince ve zayıf yapıd... Arteriovenöz Malformasyon (AVM) AVM, beyin damarlarının doğuştan hatalı ve anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan damar yumağıdır. AVM içindeki yüksek basınçlı kan akımı, yapısal olarak zaten anormal olan da...